voor de leerlingen

Strijkersstudio Groningen

Hou een grote schoonmaak voor je (alt)viool of cello.

Als je je (alt)viool of cello goed onderhoudt is dat prettiger voor jou en je instrument! Het geeft meer speelplezier en inspiratie en vraagt om een aantal simpele aandachtspunten.

Vervoeren
Om je instrument te beschermen tegen beschadigingen en weersinvloeden is een goede kist of foudraal een vereiste.

Reparatie
Laat je viool of cello repareren door een vakman: de vioolbouwer. Ga nooit zelf proberen om bijvoorbeeld de kam opnieuw erop te zetten of dingen te lijmen.

Onderhoud viool

Strijkersstudio Groningen

Snaren

Door het gebruik maar ook door de invloed van transpiratie (zweet) raken de snaren na verloop van tijd ‘op’. Gewoon nieuwe snaren erop (laten) zetten. Klinkt weer beter, speelt lekkerder en komt ook de zuiverheid ten goede.

Bij de keuze van snaren is het belangrijk om rekening te houden met de snaardikte en samenstelling van de snarenset zodat de druk op de kam gelijkmatig is. De keuze van snaren is ook belangrijk voor de intonatie (zuiverheid). Goedkope snaren worden gemaakt van goedkoper materiaal en zijn minder zuiver van klank. Ook de selectie op onzuiverheid is door de fabriek minder nauwkeurig, waardoor de kans op een ‘valse’ snaar nog groter is.

Veeg je instrument, je strijkstok en de snaren na ieder gebruik met een zachte doek goed schoon.

Strijkstok

De strijkstok is kwetsbaar en vraagt om een zorgvuldige verzorging. Belangrijke tips voor het behoud van de kwaliteit van de strijkstok zijn:

  • Laat de stok door een vakman beharen, dit vraagt om veel kennis, vakmanschap en precisie
  • Sla overtollige hars niet van het haar van de stok door deze in de lucht te zwiepen
  • Raak de haren niet met de vingers aan en er mag ook geen vettigheid opkomen
  • Verwijder de hars van het hout (special schoonmaakmiddel verkrijgbaar bij de bouwer)
  • Verwijder de hars van de snaren (dmv eau de cologne, niet op het bovenblad morsen!)
  • Draai de spanning van de haren los na het spelen.
  • Draai de stok niet zover op dat hij bijna recht komt te staan
  • Bewaar de stok in de kist als hij niet gebruikt wordt

Hars

Een goed geharste stok zorgt voor een goede stokdruk en het verkrijgen van een goede toon. Je stok ‘pikt’ lekker in de snaar.

Hars wordt gewonnen uit dennen en bestaat in vele kwaliteiten. De belangrijkste ingrediënten zijn; hars, paraffine, bijenwas en minerale oliën. Door het vermengen van andere grondstoffen of andere verhoudingen ontstaan er verschillende harssoorten die allemaal een ander doel hebben. De dikte van de snaar en de aard van de omwoeling stellen verschillende eisen aan de te gebruiken hars. De keuze voor een bepaalde hardheid van de hars is ook een persoonlijke voorkeur. Hars is er in een gele (licht of donker) en groenachtige kleur verkrijgbaar.

Luchtvochtigheid

Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning snel wijzigingen, voor je instrument en voor de strijkstok. In de winter, als de centrale verwarming voor droge lucht zorgt, kun je op een hygrometer aflezen hoeveel vocht er in de lucht zit. In sommige kisten zit zo’n metertje. Ze zijn ook los verkrijgbaar. Als de luchtvochtigheid onder de 40 of 50 zakt kun je een speciaal slangetje in je instrument hangen (Dampit). Dit handige ding zorgt voor wat extra vocht in je instrument en voorkomt zo uitdroging en zelfs scheuring.

Droogte kan bij de strijkstok de haarlengte doen krimpen, waardoor de haarspanning verhoogd. Het haar kan zo aan één kant meer krimpen dan aan de andere kant. De strijkstok lijkt krom getrokken, maar bij vochtige lucht trekt deze weer recht.

 

Studeerhulpschema

Print hier je studeerhulpschema. met een potlood kun je aankruizen wat je hebt gedaan.

Muziekpuzzel

Print hier een muziekpuzzel.

Strijkersstudio

Contact

Adres

Lutherse Kerk
Haddingestraat 23a
9711 KC Groningen.

Contactformulier